MENÜ
King´s Forest Cattery Birman és Szibériai Hobby Macska Tenyészet/Heilige Birma und Sibirische Katzen Züchter/

Nőstények /Madels/

Champion Freyas Cats Carmen /Szofi/ blue lynx

 

szofi-web.jpg

Freyas Cats Belladonna /Tuncika/seal point

 

belladonna.jpg

Belladonna és Carmen egy magy arországi  tenyészetben s zületett. Köszönjük Gabriella ezt a két kedves cicalányt!

 

Kings Forests Afrodite blue point

afrodite-002.jpg

Afrodite már tenyészetünkben született.

 

Kandúr /Kater/

 

Mozart blue point

Mozart egy ausztriai tenyészetből költözött hozzánk. Köszönjük Heidi ezt a csodálatos kandúrt!

 

Birman-történelem
Bärbel Gerber: A macska c. kötete nyomán

 

Yotag-Rooh-Ougji buddhista szerzetes a következő réges-régi történetet mesélte el a múlt század végén Birmában állomásozó Russel őrnagynak:
Évszázadokkal ezelőtt a Lugh-hegység egyik kolostorában élt Mun Ha, a vnagy tiszteletnek örvendő, tudós szerzetes. Haja hófehér volt, aranyszín szakállát, pedig maga Szong Hio isten szőtte. A szerzetes életének egyetlen célja a zafírszemű Cun-Kyan-Ce istennő szüntelen imádása volt. Ő volt ugyanis az az istenség, aki a szerzeteseket haláluk után szent állatok formájában támasztotta fel.

A bölcs Mun Ha macskája, Szin kandúr, jósként szolgálta gazdáját. Szin teste hófehér volt, szeme sárga, füle, orra és mancsai pedig a talaj barna színét viselték, jeléül a földdel érintkező minden teremtmény ősegységének.
Egy napon, Sziámból érkezett rabló horda közeledett a kolostor felé. A bölcs Mun Ha éppen abban az órában halt meg, amikor a rablók már majdnem elérték a kolostort körülvevő falakat. Ijedt szerzetestársai és Szin, a macskája ott szorongtak körülötte. A kétségbeesés pillanatában következett be a lélekvándorlás csodája:

Ekkor Szin hirtelen a halott apát aranytrónjához ugrott, mancsát a holttest fejéhez érintette, és gazdája helyett hódolt tovább az istennőnek. Szőrzete ekkor hirtelen aranyszínűvé változott, szeme a zafír szemű istennőéhez hasonlóan kékbe fordult, a szent barát testét érintő mancsai, pedig hófehérré változtak.
A csodálatos módon átváltozott kandúr tekintete kitartóan a déli kapu felé szegeződött. Ezt a szerzetesek hamar megértették és még éppen maradt idejük bezárni a súlyos bronzkaput, mielőtt a barbár horda betörhetett volna rajta.
Szin ezután hét álló napon át mozdulatlanságba dermedve hódolt az istennő előtt, majd kilehelte lelkét. Magával vitte gazdája lelkét is, fel az istennőhöz, így Mun Ha nem kellett többé visszatérjen a lét örök körforgásába, nem kellett többé földi alakot öltsön.
A szerzetesek később összegyűltek Mun Ha utódának megválasztására. Gyűlésükre a kolostor összes macskája eljött. Mindnak aranyban ragyogott a szőre, kéken csillogott a szeme és a tisztaság megtestesüléseként mancsuk hófehér volt. Körbefutottak a teremben, majd megállapodtak a legfiatalabb szerzetes mellett és szoros gyűrűbe rendeződtek körülötte. A barátok megértették az üzenetet és fiatal társukat választották apátjuknak.
Azóta is, amikor meghal a Lao Cun kolostor egy szent macskája, magával viszi egy szerzetes lelkét az istennőhöz, így szabadítva ki egyik szerzetest a másik után az örök körforgásból, a visszatérés kényszeréből.
Russel őrnagynak, aki a Lao Cun kolostor védelmét kapta feladatul feletteseitől, s ekként került Yotag-Rooh-Ougji apát közelébe, nagyon tetszett a történet. A szerzetes még egy szent macskát ábrázoló érmével is megajándékozta. A kolostor védelméért később, hálából az apát még szebb ajándékot adott az őrnagynak, és társának Auguste Pavie-nak 1919-ben: egy birma-macskapárt. Így kerültek az első birma macskák Franciaországba. A páros utódai azonban sajnos nem maradtak életben.
1925-ben érkezett ismét két birma macska Franciaországba, akiknek az utódai már életképesnek bizonyultak. Francia hon első birma kölykei Nizzában látták meg a napvilágot

 

Asztali nézet